'Level Up!' in de Dutch Media Week 2024: vooroplopen in de mediasector

Donderdag 18 juli 2024
Dutch Media Week keert dit jaar terug met het thema ‘Level Up!’, wat de eerste stap markeert naar een geheel nieuwe opzet in 2025. De week, van maandag 30 september tot en met zondag 6 oktober 2024, staat in het teken van voortdurende vernieuwing en innovatie binnen de mediasector. 

Het thema ‘Level Up!’ benadrukt het belang van continue ontwikkeling van zowel mediabedrijven als mediaprofessionals. Die is noodzakelijk in een tijd waarin technologische vooruitgang en veranderend consumentengedrag de sector transformeren.

Media in versnelde transitie
Nieuwe technologieën en veranderend mediagedrag brengen grote veranderingen in de mediawereld. Waar mediabedrijven ooit het monopolie hadden op nieuws en entertainment, kan tegenwoordig iedereen met revolutionaire AI-tools als Sora of Unreal een volledige film maken. Deze technologische ontwikkelingen en democratisering van media leiden tot nieuwe samenwerkingen en markten, met talloze cross-overs tussen traditionele media, nieuwe media en de gaming-industrie.

Uitdagingen en Kansen
Hoewel deze ontwikkelingen nieuwe kansen bieden, brengen ze ook uitdagingen met zich mee. Discussies gaan over de betrouwbaarheid van nieuws, moeilijk bereikbare doelgroepen en het vinden van nieuwe verdienmodellen. Het vertrouwen in media, politiek en organisaties staat onder druk. Urgente maatschappelijke kwesties zoals online veiligheid, privacy, de impact van AI en mediawijsheid komen ook aan bod. 

Inspiratie en Netwerken
De week zit vol met inspirerende sessies, educatieve workshops, baanbrekende initiatieven en netwerkmogelijkheden. Ze zijn allemaal bedoeld om de mediasector en iedereen die in de media werkt, naar een hoger niveau te tillen. Of je nu contentmaker bent, gebruiker, ondernemer of sectorvertegenwoordiger, iedereen moet een 'Level Up!'.

Programma Hoogtepunten Dutch Media Week 2024

•    Business Days (30 september & 2 oktober): Innovaties zoals AI, deepfake-technologie en immersive content staan centraal. Break-out sessies behandelen actuele thema’s zoals datagebruik, wet- en regelgeving, en de betrouwbaarheid van nieuws. Bevestigde sprekers zijn onder anderen Ezra Eeman en Maria Farrell. Ezra Eeman, Directeur Strategie bij de NPO, is een expert op het gebied van AI en de toepassing ervan in media en journalistiek. In zijn nieuwsbrief 'Wayfinder' analyseert hij trends, onderzoekt hij de digitale transformatie en de toekomst van nieuwsmedia, en benadrukt hij de cruciale rol van AI in het vernieuwen en verbeteren van journalistieke processen. Maria Farrell richt zich met haar werk op de impact van technologische veranderingen op de samenleving. Met haar essay ‘Rewilding the internet’ pleit ze voor een meer humane en inclusieve benadering van digitale innovatie.
•    International Media Top Convention (30 september): Presentator Rick Nieman bespreekt met internationale topsprekers creatief leiderschap om vertrouwen en authenticiteit in het digitale tijdperk te versterken. Met onder andere Stephen Lambert, veelgeprezen Britse producent en CEO van Studio Lambert. Eén van de productiebedrijven van All3Media, die o.a. Undercover Boss, Squid Game: The Challenge, The Circle en The Traitors produceert.
•    Podcast Festival (1 oktober): Georganiseerd door BNR en Beeld & Geluid biedt dit festival waardevolle inzichten voor ondernemers en professionals over het maken en beluisteren van podcasts.
•    Dutch Game Day (3 oktober): Game-ontwikkelaars delen de nieuwste ontwikkelingen en relevante vraagstukken binnen de sector, met een focus op game design, technologie en verdienmodellen. De dag wordt afgesloten met de Dutch Game Awards.
•    Xperience Day (6 oktober): Het Media Park opent zijn deuren voor het grote publiek met workshops, lezingen en een e-sports competitie.
•    Talent Lab: De hele week is er speciale aandacht voor talentontwikkeling. Het Talent Lab biedt jonge mediaprofessionals en studenten tal van mogelijkheden om elkaar en professionals te ontmoeten, uit te dagen en te inspireren. 

De Dutch Media Week 2024 wordt georganiseerd door Beeld & Geluid, Media Campus NL, ROM Utrecht Region, Hilversum Marketing, Dutch Game Association, MediaStages en Gemeente Hilversum. 

Meer Informatie & Tickets
Ga voor meer informatie en het (voorlopige) programma naar dutchmediaweek.nl